Bijen Kristal

 
De solitaire bij is niet erg selectief als het gaat om nestruimte, maar het belangrijkste is dat de nestholte droog is en blijft. De vorm van onze kristallen en burchten is niet alleen mooi, maar vooral functioneel. De vorm zorgt ervoor dat de gaatjes iets naar boven lopen

Met al ons bouwen en asfalteren hebben bijen honger en is het voor de wilde bij moeilijk om een geschikt nest te vinden. De Bee Hotels, gezaagd uit regionaal hout, bieden de wilde bij een broedplaats en daarmee een manier om te overleven in de stedelijke omgeving.

Nest ruimte

Over Bee Inc.

We huisvesten de wilde bij.

Bee Inc. is ontstaan door een bestaand honingraathotel te ontwikkelen tot een kristalvorm. Deze kristalvorm blijkt veel functioneler, omdat het object gewapend moet zijn tegen wind en regen. Hierin moet de wilde bij zich immers rustig kunnen verschuilen en zijn nest kunnen bouwen. Doordat de gaten in het kristal loodrecht op de schuine wanden staan en niet helemaal doorboord zijn, is er geen tocht, wind en water. Vorm volgt functie hier.

Onze motivatie

We willen de achteruitgang van de biodiversiteit in de stad aanpakken. Zo kwamen we op het idee om de oorsprong van dit probleem aan te pakken door de wilde bij te huisvesten.

Productie

De eerste producten van Bee Inc. werden gemaakt van wat de stad of het landgoed ons levert. Dit is een bewuste keuze. Jaarlijks worden in steden duizenden bomen gekapt. Bomen die ziek zijn, te gevaarlijk worden of in de weg zitten. In de bossen van landgoederen wordt gekapt om de bomenpopulatie gezond te houden. Elk jaar moet er een bos gekapt worden! Dit maakt Bee Inc. een goed voorbeeld van de circulaire stad
Bijvoorbeeld Bee Inc. stedelijk en regionaal hout.

 Het is hout gemaakt van mooie rechte stammen. De bijenkristallen die we hier verkopen zijn gemaakt van dit hout. Hier werken we samen met lokale bedrijven uit de stad en omstreken.
De Bee Inc. plaatselijk geselecteerde verwerkingsfabrieken en zagerijen helpen het doel om bomen uit de regio te verwerken tot geregistreerd, gezaagd en gedroogd hout, en het te bewaren voor de bewoners, in de vorm van fairtradeproducten. De bomen verdwenen vaak van wortel tot tak als afval ter plaatse in een shredder en werden zo afgevoerd als compost of brandstof.
We vonden het jammer. Waarom zou je immers een boom uit je tuin of park laten halen en dan een schutting uit Scandinavië of een tuinset uit Indonesië kopen? Het doel is een duurzame en ecologische oplossing omdat er minder hout van ver wordt geïmporteerd en vervoerd en de CO2 ook in het hout blijft.

Bijen Burcht

Een functioneel designobject van regionaal hout. Deze kan naar eigen inzicht worden geplaatst in een bloemperk, als entree van een kantoor, op een rotonde in een stedelijke omgeving. Ook zien we veel buurtinitiatieven die een Bijenburcht in hun park plaatsen. De BijenBurcht is groot object dat specifieke uitleg verdient. Via <meer info> kan je een e-mail sturen en kan je informatie krijgen over de mogelijkheden voor jouw omgeving.

Zuid as

Lespakket

Voor basisscholen waar je alles leert over de Bij.
Bijvoorbeeld dat er alleen al in Nederland 350 soorten zijn.
De meesten kennen maar 2 of 3 soorten honingbijen, wespen en hommels. Het pakket is compleet met Bee hotel, antwoordkaarten, site (met uitleg en filmpjes van de vraag) & niet onbelangrijk biologische zaden voor het broodnodige stuifmeel.

Hotel en zaden maken de bijenidylle op school compleet.

Les materiaal

De wilde bij is niet, zoals sommige mensen denken, een wilde honingbij. Het is een verzamelnaam voor alleen levende of solitaire bijen. Zijn manier van leven verschilt grondig van die van de honingbij. Voor de solitaire bijen heeft elk vrouwtje haar eigen nestholte waarin ze haar eieren legt.
 
De levenscyclus van de solitaire bijen is slechts enkele maanden. In die periode gaat elk vrouwtje op zoek naar een geschikte broedplaats. Wanneer de nestholte is goedgekeurd, begint het vrouwtje verschillende foerageervluchten. Hier wordt stuifmeel verzameld, dat achter in de nestholte wordt opgestapeld. Als er voldoende stuifmeel is verzameld, legt het vrouwtje er een ei op. Hiervoor wordt een muur gebouwd van modder en speeksel, zodat er een cel ontstaat. Dan wordt alles herhaald totdat de holte gevuld is met cellen.

Onderzoek

In samenwerking met Eis' onderzoek naar voorkeur verstoren gaten 20 kristallen van Amsterdamse iepen. 10 met glad geschuurde gaten en 10 met grof geboorde gaten en opgehangen in het Archeon in een bijenrijke omgeving
Er zijn veel verhalen over de manier van boren. 'Bijen openden hun vleugel bij de grof geboorde gaten'. Uit het onderzoek bleek dat de bij er niets om gaf en de gaten even intensief gebruikte.

Meer feiten:
Een derde van het menselijke voedsel is afhankelijk van bestuiving door bijen.
De economische waarde van bestuiving is:
€ 153 miljard. Volgens een artikel van New Scientist uit april 2020 door Irene Faa

onderzoek nest ruimte

Twijfel niet aan de natuur die sterk is.

We moeten ze gewoon echt de ruimte geven!

Gewassen
 
Dracht planten gewaardeerd door de solitaire bij:


 

De anijsplant (Pimpinella anisum) is een bloemdragende plant die behoort tot de familie van de Apiaceae (Umbelliferae of Apiaceae). Anijs wordt gebruikt om gerechten op smaak te brengen en kan ook een geneeskrachtige werking hebben. Anijs is niet hetzelfde als steranijs, al smaken ze wel hetzelfde.

De weidekroon (Knautia arvensis) is een plant uit de kaardebolfamilie (Dipsacaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode Lijst van planten als algemeen maar sterk verminderd. Beemdkroon komt voor in Europa en Azië.
Beemdkroon is een vaste plant. De plant wordt 15-60 cm hoog en heeft grijsgroene bladeren. De onderste bladeren heel en de bovenste veervormig gespleten. Beemdkroon heeft een vertakte wortelstok (wortelstok) en soms uitlopers. De stengel heeft grijze haren met zeer korte haren en stugge haren door de langere haren. Weidekroon bloeit met lila bloemen van juni tot de herfst. Er zijn ook soms witte of gele bloemen.

De hemelsleutel (Hylotelephium telephium, synoniemen: Sedum telephium, Sedum purpurascens en Sedum purpureum) is een vaste plant die behoort tot de vetplantenfamilie (Crassulaceae).
De plant komt voor op vochtige, voedselrijke grond langs bermen, onder struiken, in open loofbossen en op dijken. De plant komt oorspronkelijk uit Eurazië. Cultivars van de hemelsleutel worden in tuinen geplant. De plant wordt 25-60 cm hoog en heeft dikke, eivormige tot omgekeerd eironde-lancetvormige, zittend blad met een getande tot getande rand. De plant heeft rechtopstaande, kale bloemstelen.
Celestial Key bloeit van juli tot september met paarsrode, soms roze of geelgroene bloemen. De deltavormige kelkblaadjes zijn ongeveer 1,5 mm groot. De meeldraden zijn iets korter dan de bloembladen. De bloemen staan ​​in dichte tuilen.

De muurpeper of Jodenbaard (Sedum acre) is een 5-25 cm hoge vaste plant uit de vetplantenfamilie (Crassulaceae). De naam peper is afgeleid van de scherpe smaak van de bladeren.
De plant wordt ook wel 'tripmadam' genoemd, maar die naam hoort eigenlijk bij de soort Sedum reflexum.
De plant vormt vaak kleine tapijten. De 3-4 mm grote bladeren zitten dicht opeengepakt langs de stelen. De plant bloeit van mei tot augustus met felgele bloemen van 1,2 cm. De bloemen hebben vijf kroonkroon en vijf kelkblaadjes.

De bergamot (Citrus bergamia, ook wel Citrus aurantium subsp. bergamia genoemd) is een kleine, ronde tot peervormige, zure citrusvrucht die aan een boom groeit. De boom kan ongeveer 4 meter hoog worden. Op basis van genetisch onderzoek uit 2000 wordt aangenomen dat de bergamot een kruising is tussen Citrus limetta, een soort limoen, en Citrus aurantium, de zure sinaasappel. Het is niet bekend of dit een spontane, natuurlijke kruising is. Citrus aurantium komt oorspronkelijk uit Zuid-Vietnam.

Kattenkruid (Nepeta) of Neppe [1] is een geslacht van 250 soorten van de lipbloemfamilie (Labiatae of Lamiaceae). Het geslacht is nauw verwant aan de geslachten Glechoma, Stachys en Prunella. Het geslacht is inheems in Europa en Azië.
De stengels groeien op de knopen en vormen vaak bodembedekkende tapijten. De bladeren zijn vaak grof getand en zacht behaard. De opstaande stelen dragen de kleine, buisvormige bloemen paarsgewijs in de bladoksels.

Koninginnekruid of levermos (Eupatorium cannabinum) is een plant uit de composietfamilie (Asteraceae). De soort wordt 30-170 cm hoog en groeit op vochtige plaatsen, bijvoorbeeld in kreupelhout, aan waterkanten, in moerassen, rietvelden en vochtige bossen.

De grote kattenstaart (Lythrum salicaria) is een 0,5-1 m hoge vaste plant uit de kattenstaartfamilie (Lythraceae). De soortnaam salicaria betekent: met bladeren die op een wilgenblad lijken. De lange, rechtopstaande, vierkante stelen zijn meestal onvertakt en hebben vier lengtestrepen. De 3-8 cm lange, lancetvormige tot eivormige bladeren staan ​​in kransen onderaan, tegenover elkaar, maar verspreid aan de top.
De bloemen van 1-1,6 cm groeien in valse kransen vanuit de oksels van de bovenste bladeren, elk heeft vier tot meestal zes bloembladen en twaalf meeldraden. De paarsrode bloemen staan ​​in een uitloper tot 35 cm lang. Ze zijn dubbelzinnig. De bloeiperiode is van eind juni tot begin september. De paarsrode bloemen zijn trimorf: ze zijn er in drie verschillende vormen, die bijna alleen verschillen in de lengte van de meeldraden en de stamper.

De blauwe knoop (Succisa pratensis, synoniem: Scabiosa succisa) is een vaste plant uit de kaardebolfamilie (Dipsacaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode Lijst van planten als algemeen maar sterk verminderd. De plant staat ook op de Belgische Rode Lijst van planten. De blauwe knoop komt voor in de gematigde streken van Eurazië en wordt ook gebruikt als sierplant. Succisa betekent van onderaf gesneden.

 Meer op www.drachtplanten.nl


Bee Inc. projects

Rai amsterdam

Hotel nhow Hotel Rai Amsterdam

wandelroute zuidas

langs de Zuidas Amsterdam loop route

Erdi

Erdi voegt Burchten toe aan de collectie

Zaaien

Zaai Alarm

Bijen burcht

Bijen burcht Amsterdam North

Red de bij

Waterkeringsdak Oostelijke Handelskade Amsterdam

Bee-utiful

Basisschool plaatst Burcht. Den Haag

Biodiversiteit

Expositie grand Hornu Belgium

Huisvest de wilde bij

Robotanica Tolhuistuin Amsterdam

Plaats bijen hotel

Notaris Kantoor Oost Amsterdam

Parool bij

Parool           

kunst bijen hotel

Dutchdesignweek Eindhoven